PAIN IS TEMPORARY... PRIDE IS FOREVER !
Home » BDSM info » Fireplay

Spelen met vuur...geschreven door Mrs.Tigger (geplaatst met toestemming)

de originele writing van Haar staat op Haar Fetlife profiel

 

Vuur is gevaarlijk, vuur is fascinerend, vuur leeft. Toch kun je (redelijk) veilig met vuur spelen. Er zijn verschillende vormen van vuurspel:


• Vuurfakkeltjes
• Vuurverven
• Vuurcupping
• Vuurflogging
• Flashcotton

 

Op een aantal van deze vormen wil ik verder in gaan, maar eerst:

 

Veiligheid!


Als je met vuur speelt is veiligheid erg belangrijk! Vuur kan immers levensgevaarlijk zijn en kan lelijke littekens achterlaten. Vuur leeft, ademt, heeft een eigen wil en is daardoor soms erg onvoorspelbaar. Het is dus belangrijk dat we de risico’s zo laag mogelijk houden. Zorg dat je er ALTIJD iemand klaarstaat met 1 of 2 natte doeken. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Door een natte doek over het vuur te gooien zal het vuur afgesloten worden van zuurstof en dus doven. Zorg dat er iemand is die je kan helpen. Je hebt vaak zelf iets brandends in je handen en voordat je dat veilig weggelegd hebt, is het leed voor je slachtoffer al geleden. Vuur is razendsnel en kan dus net zo snel schade aanrichten. Zorg dat je slachtoffer goed geschoren is. Vuur is een snelle ontharingsmethode, maar brandende haartjes stinken erg. Bovendien kan een haartje nagloeien zonder dat je dit direct in de gaten hebt, met een onbedoeld brandwondje als gevolg. Als extra veiligheid kun je een blusdeken en een brandblusser aan je uitrusting toevoegen. De brandblusser is NIET voor je slachtoffer, mocht die toch een keertje licht ontvlambaar blijken te zijn. De brandblusser is voor de omgeving. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld gordijnen, vloerbedekking, beddegoed enz. De blusdeken is dan voor je slachtoffer.

 

Kleding


Zorg dat kleding (als deze al gedragen wordt) van natuurlijke materialen zijn zoals leer, katoen (spijkerbroek) of wol. Deze materialen branden niet snel maar schroeien soms wel. Het slachtoffer is bij voorkeur naakt. Kousen zijn erg gevaarlijk (nylon) Er hoeft maar 1 vlammetje verkeerd te komen en je hoeft nooit meer kousen aan te trekken omdat ze voorgoed in je benen gebrand zitten. Lijk mij niet echt de bedoeling. Ook synthetisch ondergoed kan beter uitgetrokken worden. Aansluitende kleding heeft de voorkeur, wapperende mouwen en rokken zorgen voor onnodig extra risico. Zorg dat de huid schoon is. Dus geen bodylotion of babyolie gebruiken. Hierdoor kan een vlam heter worden dan de bedoeling is. Zorg ook dat hoofdharen zoveel mogelijk uit de weg zijn. Een leren hoofdkap is ideaal maar ook een haarklem of elastiek werken goed. Voor extra veiligheid kun je de haren natmaken of een natte handdoek om het hoofd wikkelen.

 

Brandstof


Als brandstof gebruik je uitsluitend alcohol 70% of lager. Hoger dan 70% brandt te heet voor vuurspel. Er zijn twee soorten alcohol die goed bruikbaar zijn: ethanol alcohol en isopropyl alcohol. De meeste vrij verkrijgbare alcohol in Nederland (bij drogist en apotheek) is ethanol alcohol. Deze alcohol is goed bruikbaar voor vuurspel. In Amerika wordt vooral isopropyl gebruikt. Deze is daar vrij verkrijgbaar maar is in Nederland lastig te vinden, en moet dan meestal nog gemengd worden naar 70%. Isopropyl brandt met een vlam die beter zichtbaar is. Dit is vooral handig als je foto’s wilt maken (niet flitsen) Ethanol vlammen zijn vaak slecht of helemaal niet zichtbaar op foto’s. Een ander nadeel is dat isoprophyl heter brand dan ethanol. Ook is ethanol iets huidvriendelijker dan isopropyl, maar dat verschil is verwaarloosbaar. Om de alcohol te laten ontbranden gebruik je een stompkaars. Deze staat stevig en zal niet snel omvallen of wegschuiven. Dat laatste wil bij een waxinelichtje nog wel eens gebeuren.

 

Materialen


Wat heb je nodig voor een vuurspel?
• Om te beginnen heb je brandstof nodig. Je kunt de benodigde hoeveelheid alcohol in een bakje gieten van een onbrandbaar materiaal zoals metaal/RVS, keramiek of hittebestendig glas.
• Een stompkaars voor het ontbranden van de alcohol.
• Minimaal 2 natte (hand)doeken. Eentje om in noodgevallen het vuur mee te kunnen doven en eentje om je handen mee schoon te maken tijdens het spel.
• Verschillende vuurspeeltjes, zoals vuurfakkeltjes, vuurflogger, kwastje, wattenstaafjes, spuitflesje met alcohol enz.
• Een assistent die in geval van nood je sub dooft als je zelf je vuurspeeltjes veilig weglegt.

 

Kevlar versus katoen


Veel vuurspeeltjes zijn gemaakt van kevlar of katoen. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Kevlar is vrijwel onbrandbaar en heeft geen onderhoud nodig. Je kunt je kevlar speeltjes dan ook bijna oneindig gebruiken. Katoen daarentegen moet je regelmatig controleren op brandplekken en op tijd vervangen. Je wilt niet dat je fakkeltje tijdens een spel uit elkaar valt. Katoen is goedkoop en je kunt zelf eenvoudig een fakkeltje of flogger maken. Katoen brandt in eerste instantie met een grotere vlam, maar mijn ervaring is dat kevlar langer blijft branden.

 

Vuurfakkels


Vuurfakkels zijn stokjes met op het uiteinde katoen of kevlar. De katoen of kevlar kant doop je in de alcohol waarna je het even goed uitknijpt zodat deze niet kan gaan druppelen. We willen ten slotte geen rondspetterende, brandende alcohol. Daarna maak je je handen goed schoon aan de natte doek. Dan ga je een vlammetje halen bij de stompkaars en de pret kan beginnen. Ga met de vlam langs de huid. Beweeg met snelle zelfverzekerde bewegingen. Hoe langzamer je beweegt, hoe heter die plek wordt. Blijf niet op dezelfde plek en zorg dat je de vlam ALTIJD kunt zien. Dus niet achter iemand gaan staan en dan aan de voorkant werken. Houd er rekening mee dat de warmte omhoog gaat. Je kunt dus prima de vlam langs de bovenkant van de arm halen, maar onderlangs wordt erg heet! Als je met de fakkel op de huid komt moet je er rekening mee houden dat je een spoor van brandende alcohol kunt achterlaten. Doof deze zo snel mogelijk met je hand of gewoon uitblazen. Dit gaat gemakkelijk maar snelheid is geboden. Voor wat extra spanning kun je een spuitflesje met alcohol gebruiken. Houd iets afstand van je slachtoffer en spuit in de vlam. Hierdoor zal er een vuurbol ontstaan. Pas op want de vlammen komen veel hoger dan je verwacht. Het geluid van de vuurbol en de plotselinge warmte zorgen voor een extra dimensie. Na een poosje zul je merken dat de fakkel minder goed gaat branden. Doof deze dan en doop hem daarna opnieuw in de alcohol. Vooral katoenen fakkels moet je op tijd doven om brandplekken op je fakkel te voorkomen. Kevlar kent dit probleem vrijwel niet. Als je de fakkel een aantal keren hebt ‘bijgevuld’met alcohol zul je merken dat deze steeds korter gaat branden. Dit heeft te maken met het water dat in de alcohol zit. De alcohol verbrandt maar het water blijft in je fakkel zitten. Zodra je de fakkel goed hebt laten drogen is dit euvel weer verholpen. Om deze reden is het dus handig om meerdere fakkels te hebben.

 

 

Vuurflogging


Vuurflogging werkt in principe precies hetzelfde als de vuurfakkels. Je doopt de flogger in de alcohol waarna je deze goed uitknijpt en evtueel afslaat om spetters te voorkomen. Handen schoonmaken en dan je flogger aansteken. Als de flogger eenmaal brand kun je deze het beste in beweging houden door (horizontale)rondjes te draaien zodat je niet zelf gelijk je hand brand. Het is niet de bedoeling dat je, zoals bij een gewone flogger, hard gaat slaan. Draai rustig rondjes langs de huid waarbij je de huid licht aan kunt tikken. Houd ook hier weer rekening met brandende alcohol die achter kan blijven op de huid.

 

Flashcotton


Flashcotton is er in een aantal verschillende vormen zoals flashpapier en flashkoord. GEBRUIK ALLEEN FLASHCOTTON!!! en geen papier of koord. Deze branden te heet en veroorzaken brandwonden. Flashcotton zijn speciale, zeer licht ontvlambare watten die verbranden zonder sporen achter te laten. Gebruik hier geen gewone watten van de Etos of Kruidvat voor. Als je flashcotton besteld krijg je dit nat aangeleverd. Dus eerst uit het plastic zakje halen en goed laten drogen! Dit kan een aantal dagen duren. Eenmaal droog ziet het er weer uit als dikke watten. Laat het zo snel mogelijk drogen want nat is het maar een paar weken houdbaar. Om de flashcotton op een veilige manier te kunnen gebruiken moet je het zo veel mogelijk uit elkaar halen. Er mogen geen dikke stukken in voorkomen. Hoe luchtiger het is, hoe beter en sneller het zal branden. Neem hier de tijd voor! Maak van deze uit elkaar geplukte watten een spoor op de huid. Laat de watten niet overlappen maar leg de verschillende stukken tegen elkaar aan. Aan het uiteinde draai je een klein puntje wat je als een lontje omhoog laat steken zodat het vrij komt van de huid. Zodra je dit puntje aansteekt zullen de watten in een paar seconden volledig verbranden. Ga niet boven je project hangen want de vlammen komen hoog!

 

Vuurverven


Bij het vuurverven breng je alcohol aan op de huid, die je daarna aansteekt. Op deze manier kun je allerlei figuren op de huid laten branden. Wel snel weer uit maken natuurlijk. De alcohol kun je bijvoorbeeld aanbrengen met een (make-up) kwastje of wattenstaafje. Zorg ook hier voor dat er niet te veel alcohol in het kwastje of wattenstaafje zit. Hierdoor kunnen er druppels ontstaan die hun eigen weg gaan zoeken op de huid. Als deze toch ontstaan, veeg ze dan zorgvuldig weg zodat jij de controle houdt over de plek waar je vuur kunt verwachten. Alcohol gehoorzaamt de zwaartekracht en zal omlaag willen lopen. Vuur daarentegen brandt altijd omhoog. Je kunt op deze manier dus lange, onverwachte brandsporen krijgen. Het aansteken kun je prima doen met een in alcohol gedoopt wattenstaafje wat je in een (kaars) vlam houdt. Een soort van mini fakkeltje dus. Gebruik hiervoor wattenstaafjes met een houten stokje en zeker geen plastic stokje. De plastic stokjes gaan smelten en knikken dan om. Dit kan na één keer aansteken al gebeuren, maar ook pas na de 10de keer. Ook kun je een alcoholspoor aansteken met behulp van een Violet Wand. Extra spannend, maar je moet wel een hand vrijhouden om het vuur weer te doven. Dit doe je door je hand snel over het spoor te halen. Gewoon uitblazen werkt vaak ook goed. Ook een leuke manier om het vuur te doven is uitslaan met een gewone leren flogger. Laat dit wel door een extra persoon doen omdat je anders handen te kort komt. Vaak kun je het spoor meerdere keren aansteken maar wees hier voorzichtig mee. Het spoor zal iedere keer meer inbranden op de huid. Na afloop kun je de huid lekker insmeren met aloë vera of een goede aftersun crème.

 

Vuurcupping


Cupping is een alternatieve oosterse geneeswijze die tevens een toepassing heeft gevonden binnen de bdsm. Door cups op de huid vast te zuigen ontstaat er een pijnprikkel. Er zijn twee manieren om een cup vacuüm te laten zuigen: door vuur/verwarming of met een pompje. Ik ga hier uitleg geven over 1 manier om vuurcupping toe te passen maar er zijn meer methodes mogelijk. Cups kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen: van bamboe, glas en plastic. Voor vuurcupping maken wij gebruik van glazen cups. Dit kunnen speciale vuurcups zijn, maar bijvoorbeeld ook lege potjes van babyvoeding of kleine weckpotjes waar je het deksel vanaf haalt. Deze zijn gemaakt van hitte- en drukbestendig glas. Je spuit met een spuitflesje wat alcohol in de cup. Spuit niet te veel alcohol omdat dit als druppels naar beneden gaat lopen zodra je de cup omgekeerd op de huid plaatst. Een lichte nevel is voldoende. Dan haal je een vlam door de binnenkant van de cup. Dit kan bv. door middel van brandende fakkel. Daarna is het zorg om snel te handelen en de brandende cup met de opening op de huid te plaatsten. Hierdoor wordt de cup luchtdicht afgesloten. De vlam in de cup zal de resterende zuurstof snel verbruikt hebben en de vlam zal doven, nog voor deze de huid heeft kunnen bereiken. Bovendien wil vuur omhoog, dus weg van de huid. Er zal nu een vacuüm ontstaan waardoor de huid een stukje in de cup getrokken zal worden. De cup zit dan ook vast op de huid. Plaats de cup op de vlezige delen van het lichaam, zoals de rug, billen, borsten en bovenbenen. Plaats de cups niet OP de ruggengraat. Veel lichaamshaar kan er voor zorgen dat de cup niet vacuüm wil zuigen. Dus dan toch maar scheren of er even met een vuurfakkeltje langs. Je kunt de cups een poosje laten zitten (+/- 10 min) Dit heeft een ontspannend effect en op de plekken waar de cups zitten wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd. De cups verwijderen doe je door je vinger onder de rand van de cup te duwen waardoor het vacuüm opgeheven wordt en de cup loskomt. De huid onder de cups kleurt van rood tot diepblauw. De rondjes kunnen snel weer wegtrekken, maar kunnen soms ook dagen zichtbaar blijven. Wel iets om rekening mee te houden als je de volgende dag naar de sauna gaat.

 

Tot slot


Hoe mooi en fijn een vuurspel ook kan zijn, het is en blijft gevaarlijk! Ga niet zelf experimenteren met vuur maar neem contact op met een ervaren vuurspeler of volg een workshop. Spelen met vuur is een serieuze zaak en als er iets fout gaat kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Gebruik je gezond verstand. Veiligheid voor alles! Want dan kan vuur een heerlijke manier van spelen zijn.

 

Dank je wel Mrs. Tigger dat ik deze leerzame writing van je mocht overnemen!

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb